Lot

januari 2019

In mijn brievenbus trof ik een toegestuurd boek aan van één van mijn LinkedIn connecties. Ik kon mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en begon het voorwoord te lezen dat is geschreven door oud-kinderrechter Frans van der Reijt. Na het lezen van dit stuk voelde ik me zeer bewogen en diep geraakt. Het stuk is zo herkenbaar en heeft veel raakvlakken met de levensverhalen van zoveel vrouwen en kinderen. Ik wil daarom een stukje van het voorwoord met jullie delen.

Frans van der Reijt schrijft in zijn betoog: "Ik herken de beschrijving van wat er in deze 'vechtscheiding' aan de orde is helaas maar al te goed. Als in zovele andere gevallen treft het mij het volstrekte negeren van de belangen van de betrokken kinderen door de vader en hulpverleners. Het lijkt moeder haast kwalijk genomen te worden dat zij voor haar kinderen opkomt! Zij staat daarin helemaal alleen. Ik ken door toevallige omstandigheden situaties waarin precies hetzelfde aan de hand is. Wel onderlegde stevige vrouwen die door een narcistische echtgenoot ongelofelijk onder druk worden gezet. Zij moeten zich redden zonder behoorlijke financiële middelen en bij hulpverlening krijgen ze nauwelijks een poot aan de grond, omdat mijnheer die toch zo aardig is, volgens die hulpverleners alleen maar het beste wil. Die gekke agressieve moeder kan maar beter in een gesticht worden gestopt! (...) Narcistische, geraffineerde mannen hebben in onze samenleving een grote voorsprong op hun hoog ontwikkelde en aanvankelijk naïeve partners, die hun gedrag niet langer accepteren. Deze dynamiek wordt slecht begrepen en wat het belang van de kinderen is in zo'n geval ziet men al helemaal niet, omdat alle aandacht uitgaat naar de ruziënde partners. De kinderen zijn puppets on a string en zeker als hun moeder erg beschermend is kan het uitlopen op verlies van ouderlijk gezag ten gunste van de vader of uithuisplaatsing in een pleeggezin, want omgang met de vader moet en zal, ook al gaat dit ten koste van het geluk van de kinderen".

Dit bovenstaande stukje komt uit het autobiografische boek Lot (auteur Sehrazad Ayse Uslu). Het is een aanrader om te lezen wanneer je meer diepgang wilt vinden in deze problematiek die zo veelvuldig voor komt en waar zo weinig over bekend is.

Het loskomen van een narcist kent namelijk alleen maar slachtoffers. Voor alle partijen, inclusief de hulpverleners die werkelijk inhoudelijk vaak niets snappen van deze stoornis of van het spel wat een narcist aan het spelen is. Dat is niet vreemd, want dat weet je pas als je er zelf doorheen moet of bent gegaan. Wat wel erg is, is dat dit al jaren gaande is en er nog elke dag vrouwen en kinderen onder te lijden hebben zonder dat zij geholpen worden, erkenning vinden of hierin bescherming krijgen.

Vanuit de grond van mijn hart hoop ik op bekendheid over en inzicht op het slopende proces om van een narcist bevrijd te worden. Het is van groot belang dat er zichtbaarheid aan gegeven wordt wat dit met jou als mens doet en wat dit aanricht in het leven van onschuldige en vaak nog zeer jonge kinderen. Ik hoop dan ook oprecht dat hier spoedig verandering in komt, want dat is dringend nodig.

#lot #levensverhalen #vechtscheiding #narcist #narcistischeman #hulpverleners #loskomen #stoornis #proces

Featured Posts
Binnenkort komen hier posts
Nog even geduld...
Recent Posts