De kracht van onbedoelde destructie


Hier zit ik dan, achter mijn laptop om voor het eerst een blog te schrijven. De eerste. Wat een eer dat ik dit mag doen voor Stichting Zijweg. Er maalt van alles door mij heen. Waar ga ik het overhebben? Wat wil ik vertellen? Welke boodschap wil ik nu aan jullie gaan mededelen? Voor het eerst sinds 14 jaar telt mijn verhaal en dan moet je even goed nadenken. Ik denk aan al die fouten die gemaakt zijn in ons proces. Hoe we niet geholpen zijn en hoe de deuren dicht vielen. Hoe onze stem te kort werd gedaan en niet van belang was. Hoe vaak ik hulpverleners recht in de ogen heb gekeken en heb gesmeekt om mij te horen en mijn zoon te zien. Maar het gebeurde niet, terwijl mijn zoon door mijn vingers heen glipte. Zo destructief.

Een enkel voorbeeld van de kracht van onbedoelde destructie. Het heeft een ontzettende diepe impact op het leven van mensen. Het niet doen aan waarheidsvinding vanuit instanties is een dure prijs die moeders met kinderen moeten betalen die zijn weggevlucht. Die de kracht hebben gehad om huiselijk geweld de rug toe te keren. En dan zit je tegenover een persoon. Iemand die werkt bij een grote organisatie. Een belangrijke organisatie met een zware naam die veelbelovend klinkt en veelbelovend is voor de hulpverleners die daarna nog gaan komen. Alle hoop vestig je op deze persoon. Nu komt rechtvaardigheid, nu zal mijn zoon beschermd worden en komt alles goed. Nu is de hel van mishandeling, bedreiging en stalking eindelijk voorbij. We mogen leven!

Maar juist die veiligheid en dat nieuwe begin kwam niet. De nachtmerrie ging door. Als je te maken hebt met een narcist/psychopaat dan is hij je altijd een stap voor; in gedrag, doen en laten, in verhalen en in leugens. Ik kon daar niet tegen op en zij waarschijnlijk ook niet. Het slopende traject vooraf is voor hem een overwinning en helaas succesvoller dan mijn strijd om dit te stoppen. Hij had alles voor elkaar en hoefde alleen nog maar achterover te leunen. Niet alleen nadat het rapport was geschreven. Een rapport waarin de informatie van informanten voor henzelf niet meer te herkennen was en sommige getuigen zijn zelfs niet eens benaderd. Mijn verhaal is uit de context getrokken en zijn verhaal groot benoemd. Nee, wat de positieve verandering zou moeten zijn geweest was pas het begin van mijn hulpvraag en zijn troef om mij de mond te snoeren. Op alle bureaus van elke hulpverlener heeft dit verslag gelegen en van daaruit heeft de Raad van de Kinderbescherming gesproken. Het was onbedoelde destructie.

Jarenlang heeft dit verslag ons achtervolgt en het trauma verergerd. Ik had willen schreeuwen en roepen dat dit niet klopt. Sterker nog, dat heb ik gedaan. Maar hoe harder en meer ik dit deed, des te groter de dreiging werd dat mijn kind uit huis gehaald zou worden door Bureau Jeugdzorg. De kracht van destructie, het hield maar niet op. Niet toen de OTS eraf ging, niet toen ik hulp vroeg bij verschillende instanties, niet toen ik professionals sprak. Integendeel,

de aanklachten gingen verder. De veroordeling werd groter en ik werd als dader neergezet. De dader die de vader te kort deed en het kind beschadigde.

Maar hoe gek ook, als ik iets leerde gedurende de jaren dan was het dat ik niet alleen ben met mijn verhaal. Hoewel mijn roep geen gehoor vond bij de juiste mensen, kreeg mijn verhaal wel handen en voeten bij lotgenoten. Vele verhalen zijn niet gehoord, zelfs verdraaid of irrelevant geweest. Ik was niet alleen in deze problematiek en zag in dat het leerproces pas nu begint. Waar het eindigen zal? Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat er veel moet veranderen in Nederland op het gebied van kennis en kunde over huiselijk geweld. De weg daarna van opstaan, kracht vinden en herstellen en het weder opbouwen van een identiteit die je gedurende de ervaring bent verloren. Iets wat destructief is geweest, hoeft niet destructief te blijven. Laten we gaan nadenken, stil zijn en luisteren. Een verhaal heeft altijd twee kanten maar wanneer er één schreeuwt om hulp, luister en handel dan. Wees als hulpverlener niet langer onbedoeld destructief, maar wel bedoeld opbouwend in het leven van de echte overlevers. Daar zijn we echt mee geholpen. De weg eruit was al hard genoeg, laat daar niet onnodig nog meer jaren bijkomen.

#OTS #huiselijkgeweld #destructie #hoop #kracht #rechtvaardigheid #narcist #BureauJeugdzorg #dader #vader

Featured Posts
Binnenkort komen hier posts
Nog even geduld...
Recent Posts